FIAT 500 ÎN CENTRUL ATENȚIEI LA MOMA DIN NEW YORK

 

 

Fiat 500 Seria F , simpatica mașinuță achiziționată de faimosul Muzeu de Artă Modernă din New York în 2017, a fost expusă publicului larg pentru prima oară. Mașina este prezentată în cadrul expozitiei „The Value of Good Design”, care prezintă istoria designului industrial cu ajutorul lucrărilor expuse în colecției MoMA. Expoziția va fi deschisă până pe 15 iunie 2019.

Prezența în cadrul prestigioasei galerii MoMA certifică în continuare importanța istorică și valoarea simbolică a modelului Fiat 500, care încorporează multe din trăsăturile tipice ale designului modern al veacului și se conectează la temele explorate de colecțiile afișate în muzeul din New York. Încă din anii 1950, modelul Fiat 500 a reprezentat iconic stilul italian.

Modelul Fiat 500 expus la MoMA este un model din seria F, cea mai faimoasă serie creată vreodată, și a fost realizată între 1965 și 1972. Dacă ne gândim la celelalte versiuni de primă generație (Sport, D, L, R) acestea au însumat peste patru milioane de exemplare ieșite de pe liniile de producție între 1957 și 1975. Modelele Fiat 500 fabricate după facelift-ul din 2007, au însumat peste șase milioane de automobile. Fiat 500 a devenit astfel unul dintre cele mai bine vândute modele Fiat din toate timpurile.

Conceput de Dante Giacosa și lansat în 1957, modelul Fiat „Nuova” 500 a fost creat ca o mașină accesibilă pentru a pune locuitorii Europei postbelice pe roți. Conceptul de bază este acela ca design-ul de înaltă calitate să poată fi accesibil tuturor. În ciuda dimensiunilor reduse, designul lui Giacosa a maximizat spațiul interior, creând un interior surprinzător de spațios, capabil să găzduiască patru pasageri. Plafonul decapotabil a oferit acestei mașini accesibile, o notă de lux, reducând în același timp utilizarea oțelului, care era foarte costisitor la acel moment.