Skip to content Skip to navigation

FIAT 500, SĂRBĂTORIT PRINTR-O EDIȚIE LIMITATĂ DE MONEDE DE ARGINT ÎN ITALIA

  • Monetăria Italiană sărbătorește cu o monedă în ediție limitată „Fiat 500”
  • Emisiunea are loc în anul în care Fiat 500 împlinește 60 de ani de producție
  • Moneda valorează 5 Euro și ilustrează profilul inconfundabil al lui Fiat 500
  • Numai 4.000 de monede de colecție disponibile

Sărbătoarea dedicată aniversării de 60 de ani a lui Fiat 500 continuă în italia. Monetăria statului Italian a scos astăzi pe piață o ediție limitată a monedei de 5 Euro. Noua emisiune sărbătorește cei 60 de ani ai lui Fiat 500, iar cele două fețe ale monedei ilustrează profilul inconfundabil al lui Fiat 500.

Dezvăluită astăzi de către Ministrul Italian al Economiei și Finanțelor, moneda de colecție va fi disponibilă în doar 4.000 de unități, dar niciuna dintre aceasta nu va fi pusă în circulație, ea devenind dezideratul celor mai mari pasionați de numismatică din lume. Pajura ilustrează primul Fiat 500, fabricat în 1957 și noul Fiat 500 în perspectivă, înconjurate de textul “Repubblica Italiana”. Reversul monedei capturează silueta inconfundabilă a lui cinquecento, la care se adaugă anii 1957 și 2017 – anul producției primului Fiat 500 și anul emiterii monedei, alături de valoarea monedei, de 5 Euro. Autoarea acestei veritabile lucrări de artă în miniatură este Claudia Momoni, o figură recunoscută în numismatica italiană.

Fiat 500 face parte din galeria restrânsă a automobilelor care au influențat generații după generații și au pus pe roți Europa, iar totul a început pe 4 iulie 1957, dată care va rămâne întipărită în memoria colectivă a poporului italian drept ziua în care primul Fiat 500 a ieșit pe porțile uzinei istorice din Torino. Astăzi, 80% din producția lui Fiat 500 este vândută în afara Italiei, modelul fiind cotat ca best seller al clasei mini în 10 țări din Europa.

Anul aniversar a fost marcat printr-o serie de evenimente și festivități aflate la punctul de convergență dintre artă, modă și cultură, parte a campaniei aniversare Fiat 500 Forever Young. Printre aceste activități, sunt de menționat introducerea lui cinquecento în galeria permanentă de la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA), o colecție limitată Fiat 500F de cutii de bijuterii în colaborare cu brandul de lux BVLGARI și un timbru de colecție lansat de Oficiul Poștal Italian.