Mașini electrice

Viitor sau prezent? Perspectiva Fiat

Acest concept de utilitate electrică, care amintește de crossover-ele compacte, are ca prioritate mobilitatea electrică și sustenabilă cu emisii zero. Caracteristica sa distinctivă este podeaua sa adaptabilă, capabilă să găzduiască până la patru pachete de baterii, fiecare promițând o autonomie de 100 de kilometri. Cel de-al cincilea modul este poziționat între scaunele din față și cele din spate, sporindu-i și mai mult capacitățile.

În 2020, Fiat a marcat semnificativ mobilitatea urbană prin lansarea modelului emblematic 500e ca model 100% electric, cu scopul de a revoluționa transportul în mediul urban.

În drum spre era electrificării

Când vorbim despre mașini electrice, vorbim despre viitor. Multe țări recunosc beneficiile vehiculelor electrice și oferă stimulente dedicate pentru a încuraja adoptarea acestora. Mașinile electrice funcționează cu ajutorul unor baterii puternice și moderne, producând zero emisii și un zgomot minim, cu excepția unui sunet care avertizează pietonii despre prezența lor. Mașinile electrice sunt clasificate ca vehicule electrice cu baterii (BEV), deoarece se bazează pe baterii reîncărcabile încărcate prin intermediul rețelei publice sau al stațiilor de încărcare private.

Timpii de încărcare a vehiculelor electrice variază foarte mult în funcție de tipul de baterie, de metoda de încărcare și de capacitatea bateriei.

Mașinile electrice oferă mai multe avantaje, atât personale, cât și pentru mediu:

1. Accesul în zone restricționate

Vehiculele electrice se bucură de acces liber în zonele urbane, sub rezerva autorizațiilor municipale.

2. Costuri mai reduse pentru energie

Este mai rentabilă decât utilizarea combustibililor convenționali și poate fi realizată și acasă.

3. Ușor de condus

Ideal pentru deplasarea în oraș, cu o accelerare lină și simplitatea funcționării cu o singură pedală.

4. Costuri de întreținere mai mici

Mașinile electrice au o mecanică mai simplă, mai puține componente și fluide de înlocuit.

Costurile și timpii de încărcare

Timpul de încărcare a bateriilor pentru automobile electrice depinde de capacitatea bateriei, de puterea de încărcare (kw) și de puterea maximă a încărcătorului vehiculului. Producătorii de autovehicule cercetează și dezvoltă în permanență baterii care oferă o autonomie mai mare și timpi de încărcare mai mici. Vehiculele electrice moderne utilizează în principal baterii litiu-ion (Li), cunoscute pentru durabilitatea lor.

Încărcarea la stațiile publice oferă diverse opțiuni de plată, cum ar fi un abonament lunar fix sau o modalitate de plată în funcție de utilizare, în plus față de costurile sesiunii stabilite de operator sau de furnizorul de servicii de e-mobilitate (e-MSP). La domiciliu, încărcarea se poate face cu ajutorul unui dispozitiv dedicat (Wallbox) sau al unei prize de curent standard, costurile variind în funcție de cerințele de putere și de furnizorul de energie electrică. Clienții pot alege să instaleze un contor suplimentar pentru a urmări separat costurile energiei de încărcare.

Încărcarea este mai ușoară

În general, timpii de încărcare pentru automobilele electrice depind de capacitatea bateriei, de puterea de încărcare (kw) și de puterea maximă a încărcătorului vehiculului.

Cea mai obișnuită și mai convenabilă metodă de încărcare a unei mașini electrice este prin intermediul unei prize de curent. Cu toate acestea, pentru o încărcare mai rapidă, proprietarii pot opta pentru un Wallbox sau pentru stații de încărcare publice. Wallbox-urile pot fi instalate la domiciliu sau la locul de muncă, oferind capacități de încărcare mai rapide. Stațiile de încărcare rapidă, amplasate strategic în orașe, oferă o putere mare, cuprinsă între 50 și 180 kw. Încărcarea la stații publice se poate face folosind curent alternativ (cablu mod 2 și 3) sau curent continuu (cablu mod 4). Timpii de încărcare pot varia de la câteva minute până la câteva ore, în funcție de capacitatea bateriei vehiculului, de puterea punctului de încărcare, și de factorii de mediu, cum ar fi temperatura și degradarea bateriei.

Timpii de încărcare pot varia de la câteva minute la câteva ore, în funcție de capacitatea bateriei vehiculului, de puterea punctului de încărcare și de factorii de mediu, cum ar fi temperatura și degradarea bateriei.