Skip to content Skip to navigation

Mașinile electrice: prezent sau viitor? O părere a celor de la Fiat

Fiat are încredere în viitorul mașinilor electrice și a decis să își reducă drastic emisiile medii de CO2 pentru a ajunge la emisii zero.
Încă din 2019, la Salonul Auto de la Geneva, Fiat a creat bazele a ceea ce ar putea fi mașina viitorului, cu noul Fiat Centoventi, un concept utilitar electric care evocă designul celor mai compacte crossover-uri. Centoventi pune accentul pe mobilitatea electrică și sustenabilă cu zero emisii; prima sa particularitate este platforma, care îi permite să încorporeze până la patru baterii. Fiecare modul asigură o autonomie de 100 km, iar cel de-al cincilea este poziționat între scaunele din față și cele din spate.
În anul 2020 cei de la Fiat și-au făcut debutul cu emblematicul Fiat 500 electric, care funcționează doar cu baterii, renunțând la motoarele pe benzină și motorină.

Mașinile electrice reprezintă viitorul

Când vorbim despre mașini electrice, vorbim și despre viitor. În realitate, există deja numeroase țări care susțin avantajele acestui tip de mașină, și care au adoptat deja diverse măsuri de stimulare pentru achiziționarea de mașini electrice. Mașina electrică este una dintre principalele tendințe din industria automobilistică, o componentă cheie care captează interesul tuturor. Dar ce înseamnă o mașină electrică și de ce este atât de importantă? Mașina electrică este, pur și simplu, o mașină care folosește electricitate prin încărcare, și nu benzină sau alți combustibili pe care îi folosesc mașinile. Spre deosebire de mașinile hibride, mașinile electrice au un nivel de emisii zero. Având în vedere că zgomotul motorului nu există, producătorilor li s-a impus obligația de a echipa mașinile electrice cu sintetizatoare de sunet pentru a avertiza pietonii de apropierea mașinii.
Acronimul BEV (Battery Electric Vehicle) este, de asemenea, utilizat pentru mașinile electrice, deoarece mașina este alimentată prin reîncărcarea bateriilor cu energie electrică de la rețelele publice sau private de încărcare electrică. Prin urmare, încărcarea se poate realiza prin intermediul stațiilor de încărcare amplasate în toată țara sau folosind o priză electrică de uz casnic.
Mașinile electrice se încarcă ușor, de la orice priză sau stație de încărcare. De asemenea, există stații de încărcare publice în benzinării, parcări, restaurante, hoteluri și alte locații.
Timpii de încărcare a vehiculelor electrice variază foarte mult în funcție de tipul de încărcare, de puterea și de capacitatea bateriei.

Mașina electrică: avantajoasă pentru tine și pentru mediu

Mașinile electrice oferă mai multe avantaje, atât personale, cât și legate de mediu, în special din punct de vedere practic. Încercăm în continuare să le sintetizăm în câțiva pași.

1. Acces liber la zonele cu trafic limitat.
Deoarece sunt vehicule care nu poluează, mașinile electrice au acces liber în zonele urbane. În orice caz, însă, trebuie să solicitați permisiunea consiliului local.
2. Reducerea costurilor energetice.
Încărcarea electrică este mai ieftină decât orice alt combustibil, cu un cost mediu de mai puțin de 1 euro la 100 km. Adică de până la de cinci ori mai puțin decât alți combustibili.
3. Se conduc ușor.
Mașina electrică este perfectă pentru condusul urban. Se conduce cu un singur picior și îți oferă o accelerație instantanee.
4. Confort.
Mașina electrică nu produce aproape niciun zgomot și oferă un mediu relaxant, ceea ce reduce semnificativ stresul provocat de condus.
5. Întreținere.
Mecanica automobilelor electrice, de la motor la transmisie, este mult mai simplă decât cea a unui automobil tradițional, deoarece există mai puține componente și mai puține lichide de completat. Datorită frânării regenerative, chiar și frânele sunt folosite mai puțin decât în cazul mașinilor tradiționale.

Costuri și timp de încărcare

Timpul de încărcare a bateriilor pentru mașinile electrice variază în funcție de tipul de baterie și de modul în care aceasta este conectată la rețeaua electrică.
Una dintre principalele provocări pentru producătorii auto interesați de mașinile electrice este cercetarea și dezvoltarea de baterii care să ofere autonomie și încărcare rapidă. Bateriile mașinilor electrice moderne, în mare parte baterii cu litiu (Li), sunt destul de durabile.

Există diferite moduri de încărcare la stațiile publice, care pot fi selectate în funcție de frecvența de încărcare. Energia se poate plăti fie sub forma unui abonament lunar fix, care permite încărcarea până la o anumită cantitate de energie predefinită pe lună, fie sub forma unei taxe pentru fiecare utilizare, de obicei mai mare decât costul kWh al abonamentelor. Se pot aplica taxe de sesiune suplimentare în funcție de operator sau de furnizorul de servicii de mobilitate electronică (e-MSP). Mașina se poate încărca la domiciliu prin intermediul unui dispozitiv dedicat (wallbox) sau prin conectarea cablului de încărcare la o priză electrică. Costurile de încărcare la domiciliu variază în principal în funcție de necesarul de energie și de furnizorul de energie. La alegerea clientului, se poate instala un contor suplimentar pentru a contabiliza separat cheltuielile cu energia necesară pentru încărcare.

Încărcare la îndemână

În general, timpul de încărcare a mașinilor electrice depinde de capacitatea acestora. Și, mai ales, de puterea (kW) de încărcare și de puterea maximă a încărcătorului mașinii.
Cel mai simplu și cel mai comun mod de a încărca o mașină electrică este de a o conecta la rețeaua electrică normală, dar pentru o încărcare mai rapidă , proprietarul poate cumpăra un wallbox sau poate folosi o stație de încărcare publicăWallbox înseamnă un dispozitiv de încărcare dedicat care poate fi instalat acasă sau la locul de muncă, care permite încărcarea rapidă a mașinii.
Stațiile de încărcare rapidă sunt amplasate în locații urbane strategice, în centrul orașului sau în apropierea atracțiilor turistice și a centrelor comerciale. Acestea au o putere nominală foarte mare, care variază între 50 și 150 kW.
Vehiculele electrice pot fi încărcate în zonele publice folosind curent alternativ (modurile 2 și 3) sau curent continuu (modul 4). Cablul de încărcare de tip 2 este, de obicei, furnizat împreună cu vehiculul electric și poate fi utilizat pentru conectarea la anumite stații publice.
Nu există un timp prestabilit pentru încărcarea unei mașini electrice. Aceasta poate dura de la câteva minute la câteva ore, în funcție de numărul de kWh al bateriei vehiculului și de puterea punctului de încărcare și a încărcătorului auto. Timpii de încărcare sunt, de asemenea, afectați de temperatura mediului extern și de starea/nivelul de degradare a bateriei. Este posibil ca viteza de încărcare să nu fie întotdeauna constantă în timp și să scadă după ce starea de încărcare a ajuns la aproximativ 80%.

Un viitor tot mai aproape

Viitorul Fiat este din ce în ce mai electric. Anul 2020 va fi anul revoluționar pentru grupul FCA. Varianta cu emisii zero a citadinei italiene ar trebui să facă parte dintr-un proiect complet nou, care ar trebui să includă și noua generație Panda. Compania a anunțat recent prelungirea contractelor de solidaritate până la sfârșitul anului 2019 tocmai pentru a pregăti liniile de producție pentru noua mașină. Noul Fiat 500 electric va debuta în 2020. Va fi un model complet nou, care va funcționa doar cu ajutorul bateriei și va renunța la motoarele tradiționale pe benzină și diesel. Fiat 500 electric va fi produs la uzina Mirafiori din Torino și va fi echipat cu baterii dezvoltate împreună cu Samsung.

Noul 500 Electric

Simbolul care a inspirat schimbarea încă din 1957 este acum pregătit să vă ducă în următorul deceniu cu caracteristicile sale unice.
Află mai multe

Răspunsuri FIAT

Urmăriți videoclipurile create de Fiat pentru a vă clarifica toate îndoielile legate de alegerea electrică.

Află mai multe

Mobilitate electrică Fiat

Aflați ce înseamnă să alegeți electricitatea, clarificați-vă toate îndoielile și descoperiți beneficiile și Ecobonus-urile rezervate proprietarilor de mașini electrice.